Spørsmål?

bilde

E-post:
jessiewald@hotmail.com

Søk

Hvem leser?

Symboler

☂ ☔ ✈ ☼ ☁ ⚡ ❅★ ☆ ☽ ☏ ✉ ☑ ☒✔ ✘ ☕ ♿ ✌ ☯⚠♀ ♂ ⚲ ⚢ ⚣ ⚤ ⚥♛ ♕ ♚ ♔♡ ♥ ♫

Kommer snart

kommer snart


Selvmord, forklart av en eks-suicidal


Kategori: Personlig // 30.05.2017 kl.18:22 // 9 kommentarer


Selvmord. Endelig kommer temaet opp og frem i lyset. Mye av æren har tv-serien 13 gode grunner. Jeg har ikke sett serien selv, men jeg har lest om den. Rettere sagt; jeg har lest at mennesker blir advart mot å se serien fordi den kan trigge selvmord. Det er så typisk generasjon provokasjon som det kan få blitt. Selvmord er temaet som i alle år har blitt feiet under teppet, og når det så omsider kommer en serie som løfter temaet opp og frem, går folk banans og fraråder andre å se den fordi den angivelig kan trigge.


FOTO: pointsincase.com

Trigge? Her er det tydeligvis noen som har misforstått. Ser du en film eller en tv-serie legger du kanskje merke til en genser eller en veske en av hovedpersonene har med seg, og du får lyst på den selv, kanskje mest fordi hovedpersonen har gjort den 'kul'. Selvmord, derimot, er ingen genser eller veske. Det er ikke slik at psykisk friske, lykkelige mennesker kan se en tv-serie om selvmord og plutselig få det for seg at de skal henge seg i taklampa fordi selvmord er trendy og kult.

Nei, det fungerer ikke slik. Selvmordstanker er ikke noe som bare popper frem etter å ha sett et par episoder av en tv-serie. Selvmordstanker er noe som oppstår på grunn av psykiske problemer. Det er noe som oppstår som følge av at personen det gjelder ikke har det bra emosjonelt. Kanskje blir personen mobbet. Kanskje føler personen at han eller hun ikke klarer å leve opp til andres eller egne forventninger. Kanskje er personen i en vond situasjon han eller hun ikke ser noen løsning på. Kanskje er personen deprimert. Hva enn det skyldes, stammer alle årsaker fra emosjonell smerte.

Jeg har selv en lang fortid som suicidal. Den aller første gangen jeg skrev et selvmordsbrev, var jeg åtte år gammel. Jeg var åtte år, og følte meg som en byrde. Jeg var åtte år gammel, og følte meg ikke verdsatt eller elsket. Jeg var åtte år, og trodde verden ville bli et bedre sted - at de jeg var glade i ville ha det enklere og være lykkeligere - om jeg sluttet å oppta tiden deres. Om jeg sluttet å ta opp plass. Sluttet å eksistere. Den aller første gangen jeg faktisk forsøkte å ta livet av meg, var jeg ni. Det var under en familietur til Hellas. Jeg forsøkte å drukne meg i et svømmebasseng mens familien lå og solte seg. Denne gangen var det ikke fordi jeg trodde det ville gjøre noens liv bedre. Denne gangen var det fordi jeg var emosjonelt sliten av livet. Å bli banket opp på daglig basis av klassekamerater, bli kalt stygge ord og utestengt fra det sosiale miljøet, vil gjøre slike ting med deg. Det vil gjøre deg følelsesmessig utslitt.

"Mennesker som virkelig tenker på å ta livet av seg snakker ikke om det"
, har jeg hørt. Dette er en myte. De aller fleste mennesker som vurderer selvmord, ønsker aller helst en annen løsning. De ønsker å bli reddet. Mange snakker høyt om selvmord. Andre er redde for å miste venner eller fremstå som en patetisk sutrekopp, og snakker dermed ikke like høyt om temaet. Mange vil likevel gjerne hinte i forkant. Eksempler på slik hinting kan være at de begynner å avlyse avtaler i siste liten. At de svarer kort - og uinteressert - på spørsmål. At de slutter å snakke om seg selv. At de sier opp jobben eller dropper ut av skolen. At de begynner å feste kanskje i overkant mye. At de slår opp med kjæresten. Det kan også være at de begynner å søke bekreftelse. Det er slike ting man kanskje ikke tenker så veldig mye over der og da, men som plutselig gir veldig mening i ettertid.

Når vedkommende har tatt livet av seg begynner man nemlig å forstå. Man forstår at de avlyste avtalene, de korte svarene på spørsmål, og bruddet med kjæresten var en måte å distansere seg fra mennesker på. Man forstår at de sluttet å snakke om seg selv, og droppet ut av skolen / sa opp jobben fordi de ikke lenger så noen fremtid. At all festingen var for å rømme fra virkeligheten. At søkingen etter bekreftelse var et håp om at noen skulle gi dem en grunn til å holde ut bare litt til.

"Selvmord er feigt", sier folk. Jeg tror oppriktig at mennesker som sier slik, aldri har vært inne på tanken om å ta livet av seg. Selvmord er ikke 'den lette utveien'. Det er den vanskeligste avgjørelsen du noen gang tar. Kroppen VIL leve. Hjernen VIL leve. Så fort kroppen merker at livet ditt er i fare, slår forsvarsmekanismen inn. For å ta livet av deg må du fysisk klare å stenge ute alle tanker og følelser som plutselig forsøker å overbevise deg om at du holder på å begå et feilgrep. Du må være villig til å påføre deg selv skade. Du må være villig til ikke bare å drepe, men å drepe den personen du kjenner aller best; nemlig deg selv. Å ta livet av seg er ingen enkel oppgave.

"Selvmord er egoistisk",
er en annen ting jeg også har hørt. Det mange imidlertid ikke forstår, er at mange som tar selvmord gjør det fordi de tror verden er bedre uten dem. Fordi de tror de bare tynger ned menneskene de er glade i. Noen gjør det også av egoistiske grunner, men fakta er at selvmord er ikke noe mer egoistisk enn alt annet vi mennesker gjør på daglig basis. Alt du gjør i hverdagen din, er for deg selv. Alt fra hamburgeren du eter på mcdonalds i matpausen, til klærne du handler når du får lønning, til avtalene du avlyser, daten du drar på.. Alt er et resultat av egoisme. Du spiser ikke hamburgeren for kuas del. Du kjøper den ikke for de ansattes skyld. Du kjøper ikke klær slik at barnearbeiderne bak dem skal få lønn akkurat denne dagen. Du gjør det ikke for at butikken skal holde seg gående. Nei, du gjør deg for deg selv. Fordi DU har lyst. Og du avlyser avtaler fordi det passer DEG best. Du drar på date fordi du vil finne ut om vedkommende er bra nok for DEG. Selvmord er ikke mer egoistisk enn den egoismen som allerede forekommer på daglig basis.

Å lese eller se filmer om selvmord kan trigge selvmordstanker dersom man sliter med dette fra før av. Absolutt. Da er det imidlertid ikke boken eller filmen som i utgangspunktet er problemet, men heller det det faktum at vedkommende sliter psykisk. Løsningen er ikke å la være å se på TV. Løsningen er å ta tak i problemet og våge å snakke om, og søke hjelp for, det.

Vi trenger å snakke om selvmord. Vi trenger å snakke om depresjon. Vi trenger å snakke om død. Om liv. Om mobbing. Om beinharde krav. Vi trenger å sette fokus på disse tingene og kunne diskutere dem åpent uten å bli dømt eller sett ned på.
Fordi stillhet dreper.


9 kommentarer


Andrea

30.05.2017 kl.20:40

Veldig bra skrevet! Kunne ikke sagt meg mer enig

JessicaBalici.blogg.no

30.05.2017 kl.21:34

Andrea: takk for det:)

Christine Bærøy

30.05.2017 kl.21:35

Kjempe bra skrevet, helt enig! Trist den biten om deg selv, håper du har det mye bedre nå <3

JessicaBalici.blogg.no

30.05.2017 kl.21:37

Christine Bærøy: takk for det! :) Og jepp, har det mye bedre nå <3

31.05.2017 kl.23:02

Veldig enig i mye av det her. Men husker fra da jeg var deprimert så kunne for eksempel bilder av kutt (som jeg var dum nok til å oppsøke) "trigge" meg til å ville gjøre det mer. Når det er sagt mener jeg det er ens eget ansvar å ikke oppsøke personlige triggere, og slike temaer bør snakkes om. For 99% av befolkningen er det utelukkende positivt med mer oppmerksomhet mot slike emner

JessicaBalici.blogg.no

02.06.2017 kl.11:34

Anonym: Ja, der har du et poeng, men kuttingen var vel noe du begynte med fordi du slet psykisk, ikke fordi du en dag bare så et bilde og synes det var kult? Er det jeg prøver å få frem :)

Luna Helene

01.06.2017 kl.12:29

Dette er nok den beste teksten jeg har lest av deg noensinne. Alt er spot on.

JessicaBalici.blogg.no

02.06.2017 kl.11:32

Luna Helene: så hyggelig å høre, Luna! :)

Stine

03.06.2017 kl.19:35

Virkelig godt skrevet, fikk meg til å se ting fra et nytt perspektiv. Takk

Dyretesting


Fra og med 11.mars 2013 er det i Norge og EU forbudt å selge eller markedsføre kosmetikk hvor ingredienser, råmateriale eller ferdig produkt har vært testet på dyr, uavhengig av hvor i verden testingen er utført.

KILDE: lovdata.no

Translate

Annonser

kommer

Bloggdesign av

hits