Spørsmål?

bilde

E-post:
jessiewald@hotmail.com

Søk

Hvem leser?

Symboler

☂ ☔ ✈ ☼ ☁ ⚡ ❅★ ☆ ☽ ☏ ✉ ☑ ☒✔ ✘ ☕ ♿ ✌ ☯⚠♀ ♂ ⚲ ⚢ ⚣ ⚤ ⚥♛ ♕ ♚ ♔♡ ♥ ♫

Kommer snart

kommer snart


Bunad med hijab


Kategori: Dagens tanke // 13.05.2017 kl.18:48 // 3 kommentarer


Syttende mai nærmer seg, og i år som i fjor debatteres det voldsomt om hva som er tillatt og ikke tillatt på akkurat denne dagen når det gjelder våre innflyttere fra andre land. Hvilke flagg skal de vifte med, hvilken mat skal de spise, og ikke minst; hva skal de egentlig gå kledd i?


FOTO: AFTENBLADET

Sahfana M. Ali (avbildet ovenfor) vakte stor oppmerksomhet da hun i fjor kombinerte bunaden med en hijab. Veien til rasistiske kommentarer og beskyldninger om å håne den norske kulturen var derfra kort.

En lignende sak jeg har sett flere diskutere er hvilket flagg man skal vifte med på nasjonaldagen. Her tror jeg de aller fleste av oss er enige om at det er norskt flagg som gjelder. Det er tross alt Norges nasjonaldag, og det er Norge vi feirer, dermed faller det seg naturlig at det er det norske flagget vi vifter med for å hylle vårt flotte land. På samme måte som at vi ikke drar i Oles bursdag for å feire oss selv, feirer vi heller ikke andre land på Norges 'bursdag'.

Dette med hvilket plagg man bærer, blir imidlertid noe annet. Selv eier jeg ikke bunad, og har i alle år brukt kjole. Der hvor jeg kommer fra - Arendal, om noen måtte lure - er dette faktisk ganske vanlig. Det er mange sørlendinger ikledd bunad, absolutt, men det er også mange - da spesielt ungdommer - ikledd helt vanlige kjoler kjøpt på BeYoung, Nelly, H&M, Asos eller Donna Bianca (Sisters Point). Gutta ser man ofte ikledd dress. Mitt inntrykk er at hva plagg angår, tar man det ikke fullt så seriøst. Man kan liksom gå i hva enn man vil, så lenge det er pyntet, og så lenge man vifter med norsk flagg.


De opprinnelige bunadsreglene fra 1900-tallet sier at

Man skal ikke ha annen veske enn den opprinnelige bunadsvesken.
Man skal ikke ha andre sko enn de opprinnelige bunadsskoene.
Man skal ikke ha annen pynt på bunaden enn det som originalt følger med.
Man skal ikke røyke når man er iført bunad.

Man skal ikke drikke seg full når man er iført bunad.
Man skal ikke bære paraply når man er iført bunad. 
Man skal ikke bære jakker eller regntøy når man er iført bunad.
Man skal ikke bære solbriller når man er iført bunad.

Man skal ikke bære strikk i håret når man er iført bunad. Hårklype i stil med søljen er lov.

Man skal ikke bære sminke når man er iført bunad.
Man skal ikke bære andre typer smykker (øredobber, armbånd, ringer etc) i kombinasjon med bunaden.Hvem følger egentlig disse reglene til punkt og prikke den dag i dag? Hvor ofte ser vi ikke jenter med håret i strikk, pen sminke eller solbriller? Vesker og kameravesker? Bunader med syttende mai-sløyfer og rosetter på? Halskjeder og øredobber? Hvor ofte ser man ikke paraplyer og regnjakker? Ungdommen fra Oslos beste vestkant med fårete glis og champagnen i fokus? Hvor ofte har man ikke sett et par bunadskledde kvinner tenne seg opp en sigarett?

Så hvorfor ikke hijab?

Å flytte til et nytt land er ikke synonymt med å gi slipp på seg selv fullstendig. Å bli norsk er ikke det samme som å bli hvit i huden, blond i håret, og leve på et kosthold bestående av smalahåve, kumper (raspeball), grøt og lapskaus. Hvilken nordmann i dag lever slik? Å være norsk er å elske Norge. Å se på Norge som sitt land. Å føle tilhørighet, og å forstå våre skikker. Man kan fint være en norsk muslim. På samme måte som man kan være en norsk kristen, en norsk jøde, en norsk humanist, en norsk buddhist, eller en norsk atheist. Det er ikke vår religion som gjør oss norske. Dèt har det aldri vært, og det må vi heller aldri la det få bli.

Så lenge vi snakker norsk og vifter med det norske flagget, spiller det vel ingen rolle hvilket tilbehør man eventuelt måtte velge å ha til bunaden? Et kors rundt halsen eller en hijab på hodet, samme det vel? Bunaden symboliserer landet vi elsker. Den kan fint kombineres med et symbol på (eventuell) trosretning.

Og det er ingenting som gjør mer skam på vår kjære folkedrakt (som forøvrig stammer fra Tyskland) enn å søle alkohol på den, spy på den eller kline av fett fra grillmaten vår på den.


3 kommentarer


Doc og Dask

13.05.2017 kl.19:04

Hehe eg følger faktisk bunadsreglene enda, men eg er jo bare meg. Alle andre gjør det på sin måte, og hvis noen vil bære hijab til bunaden er det jo bare kult at dem i heletatt vil ha bunad ;-) Respekt for at innflyttere vil bære våre tradisjoner <3

JessicaBalici.blogg.no

14.05.2017 kl.11:19

Doc og Dask: helt enig! :D

15.05.2017 kl.16:25

Helt enig med deg. Ser virkelig ikke problemet med å bruke hijab sammen med bunad. Viser ikke det bare at disse jentene er "integrert" samtidig som de holder på sin religion? Trodde det var det de fleste ønsket.

Dyretesting


Fra og med 11.mars 2013 er det i Norge og EU forbudt å selge eller markedsføre kosmetikk hvor ingredienser, råmateriale eller ferdig produkt har vært testet på dyr, uavhengig av hvor i verden testingen er utført.

KILDE: lovdata.no

Translate

Annonser

kommer

Bloggdesign av

hits