Spørsmål?

bilde

E-post:
jessiewald@hotmail.com

Søk

Hvem leser?

Symboler

☂ ☔ ✈ ☼ ☁ ⚡ ❅★ ☆ ☽ ☏ ✉ ☑ ☒✔ ✘ ☕ ♿ ✌ ☯⚠♀ ♂ ⚲ ⚢ ⚣ ⚤ ⚥♛ ♕ ♚ ♔♡ ♥ ♫

Kommer snart

kommer snart


Det norske skolesystemet har feilet oss


Kategori: Dagens tanke // 27.04.2017 kl.05:13 // Én kommentar


Skolen er viktig. Uten den ville vi aldri lært å lese, skrive eller regne. Når dèt er sagt, synes jeg det er lite variasjon i pensum. Det ene året lærer vi å lese, skrive og regne. Det neste året lærer vi å lese, skrive annerledes, og regne med andre tall. Året etter der igjen lærer vi å lese, skrive annerledes, og regne med enda flere tall. År etter år er det det samme grunnprinsippet som læres bort. Skrive, lese, regne. Oppgavene gjøres vanskeligere år for år, bare for å holde oss opptatt. Til slutt når det et punkt som overskrider det vi faktisk får bruk for i dagliglivet. Hvor mange ganger har du som voksen fått bruk for diktanalyse eller å finne kvadratroten av Pi, for eksempel?


FOTO: VG.


Det er her skolesystemet har feilet.

Istedenfor å lære oss de samme tingene på nytt og på nytt, burde de heller fokusere på å lære oss nye ting. Ting vi faktisk kommer til å får bruk for. Slik som for eksempel:

Ting man bør, og ikke bør, si eller gjøre på et jobbintervju.

Selvforsvar - hvordan unngå et overgrep.

Seksualundervisning - analsex, oralsex, forskjellige fetisher, hvordan øke sjansene for å bli gravid, hvordan minske sjansene for å bli gravid.

foreldrerollen - hvordan skifter man en bleie, hva gjør man når barnet ikke vil ha pupp, hvordan innfører man fast døgnrytme, hvilke rettigheter har man som aleneforelder.

Psykiske lidelser - hva er angst, ME, bipolar, depresjon, selvmordstanker etc og hvordan kan man hjelpe noen som sliter?

Arbeidsledighet - hvilke rettigheter har man, hvordan leve godt på lite penger, hvordan øke sjansen for å få jobb, hvordan holde motivasjonen oppe.

Rusmidler. Lovlige, ulovlige, effekter, positive sider, negative sider, konsekvenser.

Hvordan takler man et brudd, et dødsfall etc. Hvor kan man søke hjelp, hva kan man selv gjøre.


Istedenfor å lære ting vi faktisk kommer til å få bruk for i løpet av livet, har vi mattetimer hvor vi lærer å regne med bokstaver og paranteser. Vi har gymtimer hvor vi lærer å ta vår egen hvilepuls og å spille kanonball. Vi har norsktimer hvor vi lærer å skrive bokreferat, og håndtverkstimer hvor vi lærer å lage keramikkfigurer og brødfjøler. Musikktimer hvor vi lærer å spille blokkfløyte.

Det aller verste med det norske skolesystemet må likevel være presset det skaper. Elever setter sosialt liv på vent for å pugge, og stresser så de ikke får sove ordentlig om natten, fordi skolen har presset nedover ørene på dem at får de ikke gode nok karakterer, er hele fremtiden ødelagt. Presset er så intenst at mange går rundt og håper på sykdom eller skade, så de kan få utsatt prøven til neste uke, så de får bedre tid til å pugge. Flere dropper ut av skolen eller forsøker å ta livet av seg fordi de ikke takler presset.

Og istedenfor å tenke "kanskje har skolesystemet vårt lagt et usunt og psykisk skadelig press på ungdommen vår, og burde endres?", sitter de voksne, kloke hodene der, himler litt med øynene og snakker om hvor 'late' og 'bortskjemte' dagens ungdom er når det gjelder skolen.


1 kommentar


Jo

27.04.2017 kl.13:16

TAKK! Skolen i dag er helt latterlig. Fikk lære om Pompeii men ikke hvordan jeg gjør skatten min.

Dyretesting


Fra og med 11.mars 2013 er det i Norge og EU forbudt å selge eller markedsføre kosmetikk hvor ingredienser, råmateriale eller ferdig produkt har vært testet på dyr, uavhengig av hvor i verden testingen er utført.

KILDE: lovdata.no

Translate

Annonser

kommer

Bloggdesign av

hits