Spørsmål?

bilde

E-post:
jessiewald@hotmail.com

Søk

Hvem leser?

Symboler

☂ ☔ ✈ ☼ ☁ ⚡ ❅★ ☆ ☽ ☏ ✉ ☑ ☒✔ ✘ ☕ ♿ ✌ ☯⚠♀ ♂ ⚲ ⚢ ⚣ ⚤ ⚥♛ ♕ ♚ ♔♡ ♥ ♫

Kommer snart

kommer snart


Skjønnheten & Udyret: en analyse


Kategori: Jessica liker // 21.04.2017 kl.11:16 // 5 kommentarer


En ting de aller færreste vet om meg er at jeg er en stor Disney fan. Skjønnheten og Udyret er en av mine favorittfilmer, og ettersom det i disse dager går en ny versjon av filmen på kino med ekte skuespillere og en noe forandret historie, tenkte jeg dette var et godt tidspunkt å fortelle dere hvorfor jeg liker den originale, animerte versjonen fra 1991 såpass godt. 


Skjønnheten & Udyret, dvd, kjøp her.


Noe jeg husker spesielt godt fra barndommen, og som jeg er sikker på at flere av dere også er enige i, er hvor sterkt jeg mislikte Gaston. Det mest skremmende er imidlertid ikke karakteren i seg selv, men det faktum at hele byen ser opp til ham. De som sier at filmen handler om ei jente med stockholms syndrom, har enten valgt å ignorere - eller har simpelthen ikke lagt merke til - hvordan filmen fokuserer på hvordan snille og gode mennesker blir fryst ut og sett ned på av samfunnet.

Gaston er ikke den eneste som kritiserer Belles fascinasjon for bøker. Hele byen sier at det må være noe galt med henne. Faren hennes sendes avgårde til galehuset, og udyret blir ikke godtatt av samfunnet ene og alene på grunn av sitt utseende, noe som bare bidrar til å gjøre sinneproblemene hans verre og driver ham enda lenger bort.

Howard Ashman, som jobbet med filmen og hadde stor innvirkning på historien, var en homofil mann som døde av aids kort tid etter at filmen var lansert. Om du ser filmen med dette i bakhodet, kommer den underliggende beskjeden tydelig frem.

Gaston demonstrerer hvordan mobbere blir belønnet og opphøyet av samfunnet så lenge de passer inn i 'malen' for hva som er sosialt akseptert, mens snille og genuint gode mennesker som på en eller flere måter skiller seg ut, blir dømt og sett ned på.

Kjærligheten mellom Belle og udyret handler ikke om en ung jente som lærer å elske monsteret som holder henne fanget, men om to individer som finner trøst i hverandre etter at de begge har blitt fryst ut og sett ned på av samfunnet. Legg spesielt godt merke til hvordan udyret reagerer når innbyggere i byen kommer for å drepe ham: han er ikke sint; han er lei seg. Han er sliten. Han er i ferd med å gi opp fordi han ikke lengre har noe som er verd å kjempe for, helt til han ser Belle komme ridende for å redde ham, og innser at han faktisk har noe å kjempe for likevel.

I den originale historien frir udyret til Belle hver kveld, og trolldommen brytes når hun omsider sier ja. I Disney's versjon venter han på at hun skal elske ham, ettersom han ikke er i stand til å elske seg selv. Dette demonstrerer hvordan isolasjon og utestengelse fra samfunnet, hvordan det å gjentatte ganger bli fortalt at man er et monster og ikke god nok, kan tulle med hodene våre og få oss til å miste troen på oss selv.

Samfunnet belønner mobbere fordi vi vokser opp med en ideologi som tilsier at deres ofre ikke passer inn. At dersom noen skiller seg ut, må de settes på plass eller ødelegges. Filmen om skjønnheten og udyret forteller oss at dette er feil tankegang.

Som et menneske som selv har opplevd hvordan det er å stenges ute fra det sosiale miljøet, kan jeg relatere til filmens budskap, noe som også er grunnen til at den er en av mine favorittfilmer.


5 kommentarer


Jo

21.04.2017 kl.12:53

Håper alt går bra <3 skjønnheten og udyret var også min favoritt, mange gode poeng jeg egentlig aldri har tenkt over.

JessicaBalici.blogg.no

22.04.2017 kl.00:00

Jo: alt går bra, bare mye å tenke på :)

Silje

21.04.2017 kl.21:44

Godt skrevet, og veldig sant :)

JessicaBalici.blogg.no

21.04.2017 kl.23:59

Silje: takk for det :)

Amalie

22.04.2017 kl.02:16

Godt jeg ikke er den eneste som liker den på samme grunnlag! Lei av å høre om stocholms syndromet angående den filmen. Ellers så er ringeren i notre dame også en av mine favoritt filmer, men den går virkelig ut på å være utstøtt pga utseende.. Budskapene i de gamle dianeyfilmene er gjennomtenkt og fine, for de som klarer å se lengre enn nesetippen.

Men nå er jeg nysgjerrig på når du har planer om å fortelle om frieriet? <3

Dyretesting


Fra og med 11.mars 2013 er det i Norge og EU forbudt å selge eller markedsføre kosmetikk hvor ingredienser, råmateriale eller ferdig produkt har vært testet på dyr, uavhengig av hvor i verden testingen er utført.

KILDE: lovdata.no

Translate

Annonser

kommer

Bloggdesign av

hits